Velfærdsland Talk#3 Vi de bange- snubletråde og barrierer

May 6, 2016
Velfærdsland TALK #3 Vi, de bange – snubletråde og barrierer

Hvorfor er middelklassen så bange for underklassen, at der opstilles disse snubletråde og barrierer for social mobilitet? Det og meget mere undersøger Preben Brandt sammen med Nalle Kirkvåg i TALK #3. 
Brandt, har, som psykiatrisk socialoverlæge i Københavns Kommune, haft et langt og begivenhedsrigt liv med hjemløse,
sutter, alkoholikere og andet godtfolk. Men også selv taget en lang og utrolig rejse fra nærmest ufattelig fattigdom og til førnævnte middelklasse.

Men hvor trangen til at træde på dem allernederst i hierarkiet, kommer så lige kommer af, undrer. Hvorfor
det f.eks. er dem på kontanthjælp og andre udgrænsede, der tales så grimt om og ikke dem, der flytter formuen til Panama og dermed, ikke bidrager til skoler, veje, hospitaler og uddannelse mm.?Hvad er det med os i middeklassen og vores holden de udgrænsede ude? Det, forsøger Preben og Nalle at finde svar på. Ligesom du kan høre om Preben Brandts mor, der som bare 6-årig i 1920’erne forvises til den anden ende af landet og sine bedsteforældre, der er så fattige, at de ligeså godt kunne bo i et uland.

Faktum er, at der i dagens Danmark bliver flere (især unge) hjemløse. Det skyldes nedskæringer i kontanthjælpen; for når man ikke kan betale sin husleje, ja så ender som husvild og hjemløs. Dermed smuldrer bunden under velfærdslandet Danmark. Og passer vi ikke på, risikerer vi ende samme sted som i 20’erne, hvor man skulle både skamme sig og være taknemmelig, hvis man fik blot minimal fattighjælp.

Men er det en fremtid, flertallet af os faktisk ønsker? Skal dem på de allerlaveste ydelser, ligesom Preben Brandts mor for snart 100 år siden, igen udskammes og ydmyges for at modtage Velfærdslandet Danmarks økonomiske håndsrækning??

barrierer
00:0000:00

Facebook Comments: